Istoricul bisericii

Inceputurile miscarii penticostale din Manastur este marcat de momentul in care fratele Chiorean Pavel primeste credinta in anul 1945 in adunarea de pe strada Lemnului din zona Garii.

Fiind locuitor al Manasturului deschide prima biserica din Manastur in anul 1948, pe str. Calea Floresti la nr. 3 in casa unui frate, adunarea functionand aici pana in anul 1949 cand se muta pe str. Campului in casa unui frate.

Totusi, datorita faptului ca biserica crestea numeric, fratii au fost nevoiti sa caute o alta locatie pt adunarea lor si inanul 1950 se cumpara un teren pe str. Izlazului nr. 13 unde se construieste o camera de 7 x 5 m unde urmau sa se intalneasca credinciosii din Manastur pana in anul 1977 cand a fost demolata.

In anul 1952 fratele Chiorean Pavel se muta impreuna cu familia pe str. Izlazului pt a oferi o protectie mai buna bisericii din locul acela.

Multumita lui Dumnezeu biserica din Manastur crestea si se inmultea cu ajutorul Duhului Sfant cu toate luptele si impotrivirile autoritatilor comuniste dar si a controverselor dogmatice care veneau din interiorul bisericii si nu numai.

Datorita fatului ca numarul de membri era intr-o continua crestere se fac demersuri la departamentul cultelor din vremea aceea pt aprobarea cumpararii unui spatiu potrivit pentru adunarea credinciosilor.

Autoritatile de atunci aproba Comunitatii nr. 2 Manastur, cumpararea unei case in zona Plopilor pe str. Vasile Bogrea nr. 3, actualmente str. Sesului nr 6 unde in vara anului 1976 se semneaza contractul de vanzare- cumparare a unei case compusa din trei camere, baie si bucatarie.

Prin eforturile sustinute ale fratilor si surorilor de atunci se fac modificarile pt ca aceasta casa de locuit sa devina o casa de rugaciune, fiind consolidata sala de cult si apoi construirea unui subsol cu eforturi uneori supraomenesti, chiar daca autoritatile de atunci nu erau de acord cu acest lucru si cautau prin toate mijloacele sa impiedice acest lucru.

Un lucru demn de remarcat este faptul ca pe finalul anilor 80, in zona Plopilor incepe aplicarea planului de sistematizare pe care autoritatile din acea vreme doreau sa-l aplice zonelor din Cluj cuprinse in aceste proiecte de construire a blocurilor, astfel ca in anul 1988 apare decretul de expropriere 30 in care erau demolate toate constructiile din aceasta zona pt a face loc noilor blocuri. Dar un lucru foarte interesant este faptul ca biserica nu este cuprinsa in acest decret de expropriere cu toate amenintarile de demolare din partea celor care nu vedeau cu ochi buni o biserica penticostala in acesta zona.

In anul 1978 Fr. Chiorean Pavel este ordinat ca pastor de sector iar conducator de adunare este ales Fr. Epure Nicolae pana in anul 1990 cand fr. Dorin Druhora absolvent al Seminarului Teologic Penticostal din Bucuresti este ales ca pastor. Dupa plecarea fr. Druhora in SUA la studii, in anul 1992 este ales ca pastor fr. Romeo Popan pana in anul 2000, pastor asistent fiind din 1997 fr. Gavrila Moldovan care preia din anul 2000 mandatul de pastor principal pana la deschiderea noii biserici de pe str. Frunzisului in 2011.

Datorita cresterii numerice a bisericii fratii cauta locatii in care ar fi posibila deschiderea unei noi biserici, prin demersurile din 1992 si 1996 catre autoritatile vremii in vederea atribuirii unui teren sau prin extinderea locatiei din Sesului, dar fara nici un rezultat.

Dupa toate demersurile, in anul 1996 se cumpara un teren de 2.900 de mp pe str. Frunzisului nr 25 unde incep lucrarile de constructie a unei noi case de rugaciune.

In anul 1999 la initiativa fr Ghita Staniste diacon al bisericii la acea vreme, impreuna cu un grup de frati care locuiau in partea de vest a Manasturului se deschide Biserica Penticostala Filadelfia de pe str. Batozei.

In anul 2007 fr .Ghita Boros si fr. Vasile Neaga impreuna cu un grup de frati pun bazele unei noi comunitati in zona str. Negoiu unde incepe sa functioneze Biserica Penticostala Betezda.

Casa de rugaciune de pe str. Frunzisului 25 se deschide oficial in 12 iunie 2011 cand cea mai mare parte din credinciosii Bisericii Penticostale nr. 2 impreuna cu fr. Gavrila Moldovan pastorul bisericii si o parte din fratii ordinati, formeaza o noua comunitate si anume Biserica Penticostala nr. 2 – ELIM.

Dupa momentul festiv al deschiderii noii case de rugaciune de pe str. Frunzisului 25 unde au participat la incununarea anilor de eforturi, sacrificii si bucurii, toti fratii si surorile din biserica de pe str. Sesului, grupul fratilor ordinati care au ramas in biserica din str. Sesului format din fr. Epure Nicolae-prezbiter, Silaghi Marin – prezbiter, Gog Tiberiu – prezbiter, Scurtu Nicolae – prezbiter, Creta Teodor – prezbiter, Costel Dolean – diacon si Stefan Fodorean – diacon pun bazele unui grup de initiativa in vederea constituirii noii comunitati a celor aprox 200 de frati si surori care au ramas in biserica de pe str. Sesului.

In cadrul adunarii generale din data de 18.09.2011 se hotaraste ca noul nume al bisericii sa fie Biserica Penticostala Emanuel.

In data de 23.oct.2011 au avut loc alegerile noii conduceri a bisericii cu sprijinul fr. pastor Gavrila Moldovan. In urma alegerilor urmatorii frati fac parte din primul comitet ales al Bisericii Penticostale Emanuel, respectiv :

  • Fr. Marin Silagi – prezbiter si conducator de adunare,
  • fr.Gog Tiberiu – prezbiter,
  • fr.Scurtu Nicolae – prezbiter,
  • fr. Creta Teodor – prezbiter,
  • fr. Costel Dolean – diacon,
  • fr. Ratiu Daniel – casier
  • fr. Andrei Cretu – secretar.

Daca pana aici Dumnezeu ne-a ajutat, ne rugam Domnului ca el sa ne dea izbanda si in viitor si lucrarea Lui de mantuire a oamenilor din zona Plopilor sa creasca si numele Domnului Isus Cristos sa fie glorificat in veci de veci.

Dupa definitivarea situatiei membrilor care au ales sa ramana in Biserica din str. Sesului nr. 6, noua conducere vazand nevoia de frati ordinati, la intalnirea din 18 februarie 2012 in adunarea generala a bisericii este ales pt. slujba de pastor fr. Silaghi Marin, pentru cea de prezbiter fr. Stefan Fodorean iar pentru cea de diacon fratii Ratiu Daniel si Andrei Cretu.

 

Va invitam sa ascultati marturia primului conducator de adunare al bisericii penticostale din Manastur, fr. Pavel Chiorean:

Comentariile nu sunt permise.